De jeugd van KF Wêz Wis Tsjom

De jeugd van K.F. Wêz-Wis Tsjom

Met enthousiasme kijken wij als jeugdcommissie uit naar weer een nieuw kaatsseizoen. De afgelopen maanden zijn wij druk bezig geweest met nieuwe plannen en de voorbereidingen voor de trainingen en wedstrijden. Als je dit leest zijn de wintertrainingen voor de jeugd inmiddels alweer in volle gang. We nemen jullie graag mee in de plannen voor komend seizoen.

Jeugdcommissie zaken

Allereerst hebben we een nieuw jeugdcommissie lid voor te stellen. Anke Zijlstra heeft namelijk aangegeven dit jaar af te willen treden. Anke heeft zich een aantal jaar actief ingezet binnen de jeugdcommissie. We zijn Anke hier dankbaar voor! Gelukkig wil zij dit jaar nog voor een warme overdracht zorgen naar ons nieuwe lid: Simone van der Velde. Zij stelt zich graag aan jullie voor.

Hoi! Ik ben Simone van der Velde, 39 jaar en woon op ’t Noord 2 in Tsjom. Ik ben zelf niet meer een actief kaatsend lid van kaatsvereniging, maar twee van mijn drie dochters zijn wel actieve kaatssters. Ik ben dan ook met regelmaat te vinden op het kaatsveld in Tsjom of bij de regiopartijen in andere kaatsdorpen. Zelf heb ik vroeger ook wel gekaatst bij ledenwedstrijden in Lollum/Waaxens, het dorp waar ik opgegroeid ben, en ik heb wel meegedaan aan federatiewedstrijden. Ik draag graag mijn steentje bij aan de jeugdcommissie, zodat de jeugd weer kan genieten van het kaatsseizoen en talenten zich kunnen ontwikkelen.

Trainers update

Afgelopen seizoen hebben Tjitske Tolsma, Yannah Palma, Gerbrich Koster, Marrit Wielenga, Meindert-Jan Zijlstra de trainingen op het veld verzorgd. Als jeugdcommissie hebben we samen met de trainers teruggekeken naar het afgelopen seizoen en kunnen niet anders dan hier enthousiast van worden. De jeugd vond de trainingen leuk en ook de trainers hadden er plezier in. Dit zetten we graag zo door. Meindert-Jan, Marrit, Gerbrich en Yanna zijn bezig met het behalen van het KNKB-trainers diploma. We hopen hiermee de komende jaren officieel geschoolde trainers hebben die de sport goed over kunnen brengen op jeugd.

De nieuwe trainers stellen zich graag aan jullie voor:

Hallo allemaal, ik ben Meindert-Jan. Ik ben 16 jaar en zit in 4 havo op de Simon Vestdijk Harlingen. Vorig jaar heb ik de kaatstrainerscursus gevolgd, zodat ik training kan geven in Tzum. Vorig jaar heb ik voor een stage van school Johan geholpen met de wintertrainingen en in de zomer heb ik samen met Yannah de pupillen en schooljeugd training gegeven.  Zelf ben ik begonnen met kaatsen toen ik 5 jaar oud was. Dit  deed ik toen bij Keatsskoalle ’t Begjin. Nu train ik nog 2 keer in de week bij Score. In de zomer speel ik ieder weekend een wedstrijd in de jongens categorie. Ik heb weer zin om de jeugd in Tzum training te geven komend seizoen.

Hallo! Ik ben Marrit Wielenga en ik ben dit jaar één van de jeugdtrainers. Vorig jaar heb ik samen met Gerbrich de trainingen van de kabouters verzorgd en ook dit jaar mag ik weer training gaan geven. Ik zit momenteel op het Vavo in Leeuwarden om mijn havo diploma binnen te halen. Naast school ben ik graag aan het sporten en kaats ik zelf ook heel graag. Ik kaats dit jaar bij de dames eerste klasse samen met mijn

Naast kaatsen voetbal ik graag en ga ik naar de sportschool. Ik kijk er naar uit om de jeugd van Tzum en omstreken dit jaar weer kaatstraining te geven en er voor de zorgen dat ze plezier hebben in de sport! Groetjes Marrit                                 

Hey hey ik ben Gerbrich Koster, en ook ik ga de jeugd van Tzum kaatstraining geven dit seizoen. Zelf ben ik ook fanatiek bezig met het kaatsen, en voetbal ik graag! Ik kijk er erg naar uit om er een leuk seizoen van te maken en veel plezier te hebben met zijn allen! Groetjes Gerbrich!                       

Hoi allemaal! Ik ben Yannah Palma, 18 jaar, en ook een van de 4 jeugdtrainers dit jaar. Afgelopen zomer heb ik samen met Meindert-Jan de pupillen en de schooljeugd training gegeven. Qua school zit ik nu in het 2e jaar van HBO-Verpleegkunde aan de NHL Stenden in Leeuwarden. Ik heb bijna mijn halfjaar stage in de Thuiszorg van Antonius in Team Winsum afgerond, hierna ga ik weer een halfjaar naar school. Ik doe zelf ook aan kaatsen en ga er naast nog naar de sportschool. Ik heb zin om de trainingen dit jaar weer te geven en kijk en naar uit om de jeugd voor te stellen aan de sport of ze nieuwe dingen te leren. Groetjes Yannah.

Meindert-Jan, Marrit, Gerbrich en Yannah verzorgen op dit moment de wintertrainingen in de zaal van de Moeting en zullen samen met Tjitske Tolsma komend seizoen de trainingen op het veld ook weer verzorgen.

Trainingen en competitie

Vorig seizoen hadden we de trainingen en het competitiekaatsen op één avond. Dit was uit noodzaak. We hebben echter geconstateerd dat dit toch echt niet wenselijk is. De spanningsboog van de jeugd is niet onbeperkt, en dit wordt gemerkt bij het competitiekaatsen. Komend seizoen gaan we dit dan ook weer splitsen. Dinsdagavond en vrijdagmiddag de trainingen en op donderdagavond de competitie. En wat is er ook mooier dan twee avonden en een middag  een mooi gevuld kaatsveld vol met enthousiaste jeugd?! We zijn blij dat we Renske Lemstra, Rennie Dijkstra weer bereid hebben gevonden om het competitiekaatsen van de jeugd te willen begeleiden. Gezien de grote aantallen jeugd gaan we dit seizoen weer extra hulpouders inplannen bij het competitiekaatsen. Er zal een schema gemaakt worden, wat met de ouders gedeeld zal worden.

Proefles

Heb je een vriendje of vriendinnetje die je ook graag eens mee wilt nemen naar een kaatstraining? Leuk! Iedereen is welkom. Het is altijd mogelijk om gratis en vrijblijvend een proefles te volgen.

Ledenwedstrijden

Wat hadden we goed gevulde jeugdlijsten bij de ledenwedstrijden gezien afgelopen seizoen, vooral bij de jongste categorieën! Goed om te zien dat zoveel jeugd plezier haalt uit het kaatsen. Waar we ook met tevredenheid op terugkijken de afgelopen seizoenen is de inzet van de hulpouders. Soms misschien met frisse tegenzin, maar we zijn jullie hier wel dankbaar voor. Zonder de hulpouders kan er bij de jongste jeugd namelijk niet gekaatst worden. Dus dit blijven we komend seizoen ook weer zo doen. De wedstrijdagenda en de indeling van de hulpouders vind je verderop in dit ‘Keatsnijs’ en in de groepsapps.

Meedoen aan regiowedstrijden

Naast de ledenwedstrijden op ons eigen kaatsveld, is het voor de jeugd ook mogelijk om mee te doen aan regiowedstrijden in andere dorpen. Hierdoor kun je nog meer ervaring opdoen in het kaatsspel en je krijgt er gegarandeerd nieuwe kaatsvrienden bij! Mocht je interesse hebben, aarzel dan niet om de jeugdcommissie om informatie te vragen.

Oefeningen voor thuis

Krijg je maar niet genoeg van het kaatsen? Er staat altijd een emmer met zachte kaatsballen klaar op het kaatsveld. Trommel je vrienden en vriendinnen op en ga lekker oefenen. Thuis kan natuurlijk ook. Op de website van de KNKB staan een aantal leuke oefeningen om te doen.

Tot slot

We kijken uit naar een seizoen vol leren, groeien en vooral veel plezier! Samen gaan we voor succes op het kaatsveld. Blijf op de hoogte van updates en aankondigingen via de what’s app trainingsgroep, via Facebook of via de mail.

Laten we samen streven naar een geweldig kaatsseizoen voor onze jeugd. Veel kaatsplezier!

Met sportieve groet,
De jeugdcommissie.
Anke, Corina, Harry, Klaske en Simone